Google 1-0 AEDE

googlenews

El lobby estatal ha perdut. Si més no, un dels múltiples i abundants lobbys que existeixen a la societat espanyola. L’AEDE (Asociación de Editores de Diarios Españoles), una agrupació de diversos mitjans de comunicació, ha acabat rebent per partida doble. Aquesta associació va exercir pressió al govern espanyol perquè inclogués l’anomenada Taxa Google en la nova Llei de Propietat Intel·lectual. Aquesta taxa (com ja va anunciar i condemnar SFLB) volia gravar fiscalment els llocs web que posaven enllaços que conduïen a mitjans digitals. Les nocives conseqüències no van trigar gaire. Google va anunciar el 16 de Desembre  que tancaria el Google News, el portal del gegant tecnològic que agregava les notícies dels mitjans i les agrupava per temàtiques, àmbits i tipologies.

Ràpidament van sorgir reaccions dels mitjans demanant la intervenció de les autoritats, tan nacionals com comunitàries, per evitar el tancament del portal de la companyia americana, ja que els hi suposaria una forta caiguda del tràfic. Però Google va ser contundent: ofereix tràfic gratuït als mitjans i aquests encara volen cobrar-li?

Alemanya va incloure un article semblant en la seva legislació sobre propietat intel·lectual. El grup editorial més gran d’Alemanya (i d’Europa), Axel Springer, va sortir de l’agregador de notícies de Google després que aquest es negués a remunerar-los. Resultat: pèrdua del 80% del tràfic. Pocs dies més tard va tornar a demanar l’ingrés a l’agregador de Google per recuperar el tràfic perdut. Però aquests com a mínim han aconseguit tornar-hi gratuïtament. El cas espanyol ha estat una arma de doble tall: Google ha tancat el servei de Google News i el tràfic que han perdut els mitjans el compensen PAGANT a Google per aparèixer en els primers llocs del buscador. Irònic, oi?

És un dels múltiples exemples del corporativisme empresarial que no busca reinventar-se i ser competents per gener valor afegit al consumidor sinó que parasita les rentes dels ciutadans per evitar reformular el seu caducat model de negoci. En aquest punt, la simbiosi entre la política i el sector empresarial anti-competent es converteix en un impediment pel progrés, i en aquest cas, l’oferta d’informació.

Roger JetoRoger Medina. Estudio Economia a la Universitat Pompeu Fabra.

M’agrada la política, la història i l’economia. Sóc liberal llibertari i independentista català.

http://roger-medina.blogspot.com.es

0 Comments

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

*


seis + 6 =

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>